Combineer Street Boxing en Urban Defense

Streetboksen is een unieke methode die Streetboksen en Urban Defense combineert, ontworpen door Robert Paturel, een emblematische figuur in de vechtsport. Met een indrukwekkend palmares aan prestaties, waaronder 6 Franse kampioenstitels en meerdere Europese titels in het Franse boksen, stelt Robert Paturel zijn ervaring van meer dan 100 gevechten ten dienste van deze discipline.

Als voormalig trainer van de elite-politieagentschappen trainde hij politieagenten van de BRI (Anti-Gang Brigade) en de BAC (Anti-Commando Brigade). Hij heeft meer dan 20 jaar als gevechtsinstructeur en spreker bij RAID/GIPN gewerkt en ontwierp de G.S.D. om te voldoen aan de defensiebehoeften in reële en stedelijke contexten.

Toegankelijk, effectief en direct geïnspireerd op praktijksituaties, is het veel meer dan een discipline: het is een complete en pragmatische benadering van zelfverdediging.

Robert Paturel vatte het gedrag dat men op straat moet aannemen als volgt samen: De Code van de Straat.

Le code de la rue

Robert Paturel

a black and white photo of water and sand

Stel jezelf de juiste vragen.

Naast de technieken gaat het om het beantwoorden van essentiële vragen:

• Wat kan ik juridisch doen?

• Wat moet ik doen als ik alleen ben en tegenover meerdere aanvallers sta?

• Wat zou ik doen in een echte situatie?

• Het is belangrijk om te onthouden dat vluchten geen teken van lafheid is, maar soms een noodzaak om te overleven.

Elke reactie moet binnen het wettelijk kader van zelfverdediging vallen. De G.S.D. leert u niet alleen de handelingen, maar ook het denkvermogen en het onderscheidingsvermogen die nodig zijn om veilig en verantwoord te handelen.

Maar wat is streetboxing?

Boksen, een vechtsport gebaseerd op percussiebewegingen, vormt de kern van het concept Street Boxing, ontwikkeld door Robert Paturel. Dit concept is het resultaat van jarenlang onderzoek binnen verschillende disciplines, gericht op één gemeenschappelijk doel: efficiëntie. Geïnspireerd door figuren als Dan Inosanto, Lee Kwan Young en Charles Joussot, en verrijkt door zijn samenwerking met Eric Quequet, de bedenker van het concept “Street Defense”, heeft Robert Paturel een unieke methode gecreëerd die de meest effectieve technieken voor het omgaan met acute stresssituaties combineert.

Street Boxing is meer dan alleen een gevechtsoefening. Het is een complete discipline. Robert bouwt voort op zijn ervaring en verwerkte elementen uit zijn uitzonderlijke carrière: 6-voudig Frans kampioen, Europees kampioen Frans boksen, lid van de BRI, de BAC en de RAID, waar hij werkte als spreker, trainer en onderhandelaar. Deze ervaringen brachten hem ertoe om stress en de gevolgen ervan te onderzoeken. Hij kwam tot de conclusie dat stress, afhankelijk van de situatie, een bondgenoot of juist een belemmering kan zijn.

De Street Boxing-methode is gebaseerd op een aantal fundamentele pijlers:

• Geef prioriteit aan vermijding: leer om een ​​bedreiging te ontvluchten als de situatie dat toelaat, en zet trots opzij die tot escalatie kan leiden. Deze verdediging mag alleen worden gebruikt als ons leven of dat van een derde partij werkelijk in gevaar is.

• Neem een ​​burgerzin aan: bevorder een ridderlijke geest om iemand in moeilijkheden te helpen.

• Zelfverdediging begrijpen: de juridische en gedragsmatige aspecten ervan gedetailleerd analyseren.

• Ga om met stress: bestudeer de effecten ervan, begrijp het en leer het constructief te gebruiken.

• Analyseer gedrag: onderzoek de fasen van agressie, zowel verbaal als fysiek, en de houding van de hoofdrolspelers.

• Werk aan uzelf: verbeter uw uitdrukking, uw houding (rechte schouders, hoofd omhoog, waakzame blik) en test uw reactievermogen en uw vermogen om te handelen ondanks emoties.

• Ontwikkel waakzaamheid: leer uw waarschuwingsdrempel aan te passen aan de situatie en begrijp dat angst een normale emotie is die overwonnen kan worden om moedig te handelen.

Streetboksen is niet zomaar een sport of een vechttechniek. Het is een filosofie die zich richt op vermijding, zelfbeheersing en weloverwogen handelen. Het biedt beoefenaars de tools om de meest complexe situaties met sereniteit en efficiëntie het hoofd te bieden.

De voormalige Franse en Europese kampioen boksen, Robert Paturel, bijgenaamd “Patu”, is een ware legende. Als meervoudig Frans bokskampioen heeft hij ook zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de RAID, een elite-eenheid van de nationale politie, waar hij 20 jaar als trainer werkte, en bij de GIPN.

Naast zijn indrukwekkende sport- en professionele carrière is Robert Paturel de auteur van verschillende gedenkwerken waarin hij de beginjaren van de RAID en zijn interventie-expertise beschrijft. Hij is ook de bedenker van de Street Boxing-methode, een unieke discipline die verdedigingstechnieken en stressmanagement combineert, gebaseerd op zijn ervaringen op het veld en in de ringen.

a person standing on a tiled floor next to a pair of black shoes

Straatboksprogramma: aanvallend en gestructureerd

Street Boxing benadrukt het aanvallende aspect met praktische en technische modules:

• Confrontatie: Sparren om technieken toe te passen in echte situaties.

• Studie van stakingen: Analyse en verbetering van stakingstechnieken (referentie Hervé Colin).

• Manipulatiemethoden: Onderwerpingstechnieken, op de grond of staand.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

• Bewakingshouding om bescherming en efficiëntie te optimaliseren.

• Strategische bewegingen om afstand en terrein te beheersen.

• Stoten uit het Engelse boksen.

• Technieken uit voet-/vuistboksen voor een complete aanpak.

DE DEFINITIE VAN STEDELIJKE VERDEDIGING

Dankzij zijn verleden als topsporter en zijn lange carrière als coach en trainer in allerlei soorten vechtsporten, zoals Frans boksen, tonfa, stok, kali, mes, etc., heeft ROBERT PATUREL een terechte reputatie verworven als referentie op het gebied van vechtsporten.

Vanuit zijn loopbaan als politieagent bij diensten die te maken hebben met het zwaarste geweld, maar ook door zijn kennis van de openbare weg en de daarmee gepaard gaande geschillen van allerlei aard, heeft hij ervaring met alle vormen van geweldsdelicten en de juridische context waarin onze maatschappij met deze delicten omgaat.

Hij is een onvermoeibare onderzoeker met een nieuwsgierigheid die alleen te vergelijken is met zijn open geest. De afgelopen decennia heeft hij zich toegelegd op het bestuderen van de meest uiteenlopende vormen van gevechten met één doel: de essentiële substantie eruit halen en een verdedigingsmethode ontwikkelen die ook echt toegankelijk is voor de zwaksten en minst getrainden.

Deze methode, URBAN DEFENSE, heeft als doel iedereen de middelen te geven om zichzelf te beschermen tijdens een aanval, of deze nu verbaal of fysiek is, door hen verschillende geschikte reactiesystemen aan te bieden.

Deze antwoorden zijn zo effectief en voor iedereen haalbaar dat ze gemakkelijk te integreren, te onthouden en naar voren te brengen zijn in een context van verrassing, stress en zelfs verbazing die de wereld van de sportcompetitie niet kent.

En omdat deze agressieve situaties niet te voorspellen zijn, ligt de originaliteit van URBAN DEFENSE in het aanbieden van trainingen over gedrag; Deze benadering van de menselijke parameters van een conflict, zowel bij de agressor als bij het slachtoffer, maakt het mogelijk om, wanneer het moment daar is, het conflict te anticiperen en te vermijden in plaats van het te beheren.

Daarom bevat de ROBERT PATUREL-methode uitgebreide modules over stressmanagement, onderhandelen, zelfverdediging en eerste hulp.

Het zijn deze materialen die het meest innovatieve element van URBAN DEFENSE vormen, want zelfs de beste atleet ter wereld is niets als hij zijn kalmte verliest en niet weet wat hij kan of moet doen bij een onverwachte aanval.

Deze methode, die na jaren van studie en onderzoek tot stand is gekomen, is als de vriendelijke gorilla die haar heeft bedacht; Het doel is om eerlijke, efficiënte en vastberaden mensen op te leiden die onrechtvaardige aanvallen het hoofd kunnen bieden, waarbij ze altijd de wet respecteren en zichzelf nooit op het niveau van de agressor plaatsen.

Patrick CASCALES

black and white leaf illustration

Stedelijk Defensie Programma

STEDELIJKE VERDEDIGING BLIJFT HET DEFENSIEVE DEEL:

- Beschermingsmiddelen (de egeltechniek)

-Veiligheidsafstand, perifeer zicht.

-Tegenaanvallen, ontwijkingen, pareren, bewegingen…. (Wat we natuurlijk ook in straatboksen vinden)

-Het wetgevingsgedeelte. Zelfverdediging

-Conflictbeheersing / stressmanagement / crisisonderhandelingen -Eerste hulp.

Het URBAN DEFENSE-programma omvat trainingen over:

- alle soorten slagwerkdisciplines en de middelen om zich daartegen te verdedigen (pareren, ontwijken, riposteren).

-Verdediging tegen gewapende aanvallen (stok, mes, enz.)

-Grondverdediging

-De verschillende sleutels en beperkingen.

-Verdediging tegen meerdere tegenstanders.

- Al deze reactiereflexen worden bestudeerd in concrete situaties.

Ongewapende verdediging

Straatboksen en stedelijke verdediging: een moderne en effectieve aanpak

Street Boxing en Urban Defense, geïnspireerd door Robert Paturel, bieden een unieke zelfverdedigingsmethode die efficiëntie, snelheid en realisme combineert. Ze leggen de nadruk op close combat-technieken en gebruiken daarbij het hele lichaam als wapen: vuisten, ellebogen, knieën en meer. Deze moderne aanpak omvat vloeiende bewegingen die ideaal zijn voor realistische straatsituaties waarbij snelheid en precisie essentieel zijn.

Dit systeem is zo ontworpen dat het voor iedereen toegankelijk is en combineert verschillende vechtkunsten om eenvoudige, maar ongelooflijk effectieve technieken te leren. Street Boxing onderscheidt zich door zijn “dirty boxing”, of straatboksen, dat zich aanpast aan de realiteit van het veld, waarbij elk gebaar gericht is op onmiddellijke effectiviteit.

Beoefenaars ontwikkelen een grote behendigheid en een nauwkeurige beheersing van verschillende stoten, blokkades en zijwaartse stappen, waarbij ze zich richten op de vitale punten van de tegenstander. Dit systeem is ideaal voor degenen die op zoek zijn naar snelle, realistische en zeer praktische persoonlijke bescherming

Tonfa/Stok

De geboorte van de Tonfa-veiligheidsmethode door Robert Paturel

In 1983, tijdens een Franse boks- en savate-trainingscursus in Los Angeles met Dan Inosanto, werden Robert Paturel en twee andere leden van het Franse team uitgenodigd om de politieacademie te bezoeken. Bob Jarvis, de hoofdinstructeur, gaf hen een demonstratie, gevolgd door een spontane les. Robert accepteerde deze, gekleed in zijn normale kleding. Als souvenir ging hij weg met een boek, een 3 minuten durende super 8-video en twee tonfas.

Terug in Frankrijk begon Robert meteen met het ontwikkelen van een methode die was aangepast aan de Franse wetgeving. Als lid van de Nationale Politiecommissie voor Zelfverdediging omringde hij zich met vechtsportexperts om de methode te finaliseren. Hij stelt een opleidingsplan op en de examenprocedures voor het dragen van de tonfa.

Tijdens een tweede reis naar Los Angeles ontmoette hij Bob Jarvis opnieuw, die hem dit keer een 30 minuten durende video in VHS-formaat stuurde met uitleg. Met deze nieuwe middelen verfijnde Robert zijn methode en werkte hij samen met Alain Formaggio, een van zijn Franse boksstudenten, om de FFTS (French Tonfa Security Training) op te richten. Samen lanceerden ze de eerste instructeursopleidingen.

Het was meteen een succes en trok de interesse van vechtsportdocenten en wetshandhavingsinstanties zoals de politie, gendarmerie en douane. De RAID is de eerste operationele dienst die is uitgerust met tonfas. Na een demonstratie voor de vakbonden uitten sommigen echter bedenkingen. Zij vonden het gereedschap te gevaarlijk voor algemeen gebruik.

Dit baanbrekende initiatief markeerde de geschiedenis van zelfverdediging in Frankrijk en stelde trainingsnormen vast die vandaag de dag nog steeds erkend worden.